Ο Σύλλογος Καρναβαλιστών ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2008.

Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην δημοτικού σφαγείου. Πρόκειται για ένα κτίριο 200 τ.μ. Σε οικόπεδο 700 τ.μ. Βορειοανατολικά των Σημάντρων στην είσοδο του χωριού από Βάβδο. Στον χώρο αυτόν φυλάσσονται και οι στολές του συλλόγου.

Το Καρναβάλι Σημάντρων αποτελεί πλέον το κορυφαίο γεγονός των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Προποντίδας και η τρίτη μεγαλύτερη εκδήλωσή σε επίπεδο Δήμου. (Μετά το φεστιβάλ Θάλασσας και εμποροπανήγυρη Άι Μαμά).

Η συμμετοχή του Συλλόγου ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ  είναι σημαντική!

Τα Σήμαντρα, το τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Προποντίδας τηρεί τα ήθη και τα έθιμα και όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του καρναβαλιού. Με παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το καρναβάλι στα Σήμαντρα κορυφώνεται την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, με την παρέλαση των αρμάτων.

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Ιδρύεται μη  κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ «ΣΗΜΑΝΤΡΑ», με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Σημάντρων του Δήμου Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

 

Άρθρο 2:

Σκοποί του Συλλόγου είναι:

α)Η διοργάνωση καρναβαλιστικών εκδηλώσεων για τη διατήρηση, μελέτη και διάδοση των τοπικών εθίμων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

β)Η ανάπτυξη της συναδερφικής αλληλεγγύης και της ευγενικής άμιλλας ανάμεσα σε όλα τα μέλη του συλλόγου μας.

γ)η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών και του τόπου καταγωγής τους.

 

Άρθρο 3:

Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω σκοπών ο σύλλογος:

α)συνεργάζεται με όλους τους φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση  σχέση με θέματα που τον ενδιαφέρουν.

β)συμμετέχει σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις άλλων παρόμοιων συλλόγων, με σκοπό την προβολή των επιδιώξεων και των δραστηριοτήτων του συλλόγου, αλλά και την αποκόμιση χρήσιμων εμπειριών.

γ)πραγματοποιεί εκδρομές, χοροεσπερίδες, λαχειοφόρες αγορές, διαλέξεις, εορταστικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη για την τόνωση της συναδελφικής αλληλεγγύης των μελών και την προβολή του συλλόγου.

δ)μπορεί να εκδίδει έντυπο ενημέρωσης των μελών και του λαού πάνω θέματα που ενδιαφέρουν το σύλλογο

ε)μπορεί να εγγραφεί σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις που απαρτίζονται από συλλόγους που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

στ)απαγορεύεται   οποιοσδήποτε άμεσος ή έμμεσος σκοπός του Συλλόγου που έχει πολιτικά ή κερδοσκοπικά   κίνητρα ή   συνεργασία  με άλλους συλλόγους ή    ενώσεις που επιδιώκουν πολιτικούς σκοπούς.